Domus Houthaven
Domūs Houthaven is een woonensemble met 235 slimme compacte stadsappartementen en een scala aan gedeelde voorzieningen op een plint met commerciële ruimtes. Het complex is opgezet als een familie van met elkaar verbonden blokken rondom een opgetilde gemeenschappelijke binnentuin. De onderlinge verbondenheid, alsmede de hoogwaardige en op alledaags gebruik gerichte collectieve faciliteiten, stimuleert de interactie tussen de bewoners. In Domūs woon je alleen, of als koppel, zonder alleen te zijn.
De compacte appartementen van tussen de 43 en 60m2 kennen een verrassende ruimtelijkheid door de toepassing van een slimme kern die naast keuken, badkamer, opbergruimte en techniek ook het bed in zich opneemt. Hiervoor wordt de traditionele bedstee nieuw leven ingeblazen.
Het ensemble vormt de sluitsteen van het hoog stedelijke superblok aan de noordwestrand van de Amsterdamse Houthaven die volop in ontwikkeling is tot nieuwe woonwijk.
Domūs Living
Domūs Houthaven is de eerste realisatie van Domūs Living, een innovatief stedelijk woonconcept, ontwikkeld door Shift, Synchroon en…,staat,. Domūs Living combineert compacte appartementen met de voordelen van gedeelde voorzieningen, extra faciliteiten en een gemeenschap dichtbij. Het maakt duurzame woongebouwen in hoge dichtheid mogelijk die op een efficiënte manier omgaan met ruimte, energie en materiaal. Het concept is gericht op de groeiende groep van één- en tweepersoonshuishoudens die meer waarde hechten aan ervaring en sociaal contact dan aan bezit. Zij staan open voor verschillende vormen van delen, niet alleen omdat het duurzaam is maar ook omdat het leuk en waardevol is, bijvoorbeeld omdat het vereenzaming tegengaat. Ook reageert Domūs op de groeiende groep mensen die graag thuiswerkt maar dan niet vanuit huis.
Eenheid in verscheidenheid
De volumetrische opzet van het project volgt het principe van eenheid in verscheidenheid. De afzonderlijke blokken met een eigen korrelmaat, gevelritmiek en kleur hebben ieder ook een specifieke ontsluitings- en woningtypologie. Deze differentiatie maakt identificatie met de eigen woning binnen het grootschalige complex mogelijk en brengt het project terug tot een schaal die aansluit bij de kenmerkende korrelgrootte van de nieuwe stadswijk.
Om de samenhang tussen de verschillende bouwvolumes te versterken delen zij hetzelfde architectonische DNA. De keuze voor rationele baksteenvolumes met genereuze gevelopeningen en een robuuste detaillering refereert aan het industriële karakter van het havengebied. Elk bouwvolume heeft een eigen metselwerk raster met variërende dieptes van neggen. Deze rasters brengen massa en transparantie samen zodanig dat daglicht, uitzicht en privacy zijn afgestemd op het specifieke type appartement per blok.
Verbindende circulatieruimte
De bouwvolumes worden visueel gescheiden en tegelijkertijd fysiek verbonden door een gemeenschappelijke circulatieruimte. Door de blokken iets uit elkaar te plaatsen ontstaan er entrees en gangen met veel daglicht. Zij verbinden niet alleen alle woningen met elkaar, ze ontsluiten tevens een scala aan gemeenschappelijke voorzieningen alsmede de gemeenschappelijke binnentuin voor alle bewoners. Door twee blokken aan de zuidzijde verder uit elkaar af te plaatsen ontstaat er een opening die de binnentuin van zonlicht en uitzicht voorziet. Om de verbondenheid te behouden wordt het gat overbrugt door een luchtbrug op de vijfde verdieping.
Gemeenschappelijke voorzieningen
De gemeenschappelijke faciliteiten zijn gericht op verschillende vormen van alledaags gebruik.
Alle bewoners hebben de beschikking over een multifunctionele woon- en werkkamer aan de gemeenschappelijke binnentuin en een royale kookstudio met dakterras op de vijfde verdieping. De woon- en werkkamer vormt het sociale hart van het woonensemble. De ruimte is open en flexibel van karakter en tegelijkertijd huiselijk. Shift ontwierp vier grote vrijstaande meubels die functioneren als kamerschermen. Zij creëren verschillende plekken en maken meerdere activiteiten tegelijkertijd mogelijk zonder de continuïteit van de ruimte aan te tasten. Er wordt gewerkt, gegeten, gespeeld en gehangen. Daarnaast vinden er zowel grote als kleine groepsactiviteiten plaats. De integratie van een wasserette en het kantoor van de beheerder brengen extra reuring en levendigheid.
Het via de luchtbrug toegankelijke dak paviljoen huisvest een kookstudio en een gastenverblijf. De kookstudio is vormgegeven als een glasshouse met vrij uitzicht over de Spaarndammerbuurt. Zij is voorzien van een professioneel kookeiland en zitgelegenheid voor groepen, zowel binnen als buiten op het dakterras. De gastenkamer is voorzien van een badkamer waardoor bewoners hun gasten hier zelfstandig kunnen laten verblijven. In de buik van het gebouw, onder de gemeenschappelijke tuin, bevindt zicht een royale fietsenstalling voor bijna 500 fietsen en een dubbellaagse parkeergarage met 70 parkeerplaatsen waarvan 5 voor deelauto’s.
Slimme kern met bedstee
Alle appartementen bieden ondanks hun compacte oppervlakte van tussen de 43 en 60m2 een hoge mate van ruimtelijkheid en flexibiliteit. De verschillende typen hebben een eigen slimme kern die bestaat uit een schakeling van modules voor (open) keuken, badkamer, kastruimte en bedstee. De overige ruimte, de eigenlijke woonruimte, wordt op deze manier gemaximaliseerd zowel in grootte en qua gebruiksmogelijkheden. Elke module van de slimme kern heeft een eigen kleur. Hierdoor krijgt het meubel een sculpturale werking die het specifieke karakter van elk appartementstype onderstreept en versterkt. Het polychrome meubelstuk gaat een contrast aan met het betonnen plafond dat onbehandeld is gelaten.
De bedstee bevrijdt de woning van een slaapkamer zonder ter vervallen in de oplossing van een regulier studioappartement waarin je in feite leeft in je slaapkamer. Als de deuren van de bedstee gesloten zijn heb je één grote leefruimte. Zodra de geperforeerde deuren van de bedstee open staan transformeert de ruimte tot één grote slaapkamer. Een dergelijke oplossing maakt maximaal gebruik van het feit dat de privacy die aparte slaapkamer biedt helemaal geen issue is bij 1-persoons huishoudens en zo goed als niet bij samenwonende koppels.
Operator
Naast de fysieke kant van de gemeenschappelijke faciliteiten, is er binnen Domūs Houthaven veel aandacht voor de programmatische kant ervan. Dit wordt opgepakt door een operator die de gemeenschappelijke ruimtes beheert en het contact tussen bewoners stimuleert. De facility manager is er iedere dag om vragen te beantwoorden en klussen op te pakken. De community manager woont zelf in het gebouw. Hij helpt medebewoners bij het organiseren van activiteiten.
Verbinding met de wijk
De plint van het ensemble zoekt aansluiting met de wijk door casco commerciële ruimtes te bieden voor voorzieningen als horeca, winkels en werkruimtes. De eerste functies die hier binnenkort verschijnen zullen een sportschool, een kinderdagverblijf en een Domūs café zijn. Dit café is verbonden met de collectieve woon- en werkkamer en gaat hiermee een symbiotische relatie aan.
Oplevering | 2022 |
Projectteam | Oana Rades, Thijs van Bijsterveldt, Harm Timmermans, Marinda Verschoor, Philip de Klerk, Martina Drys, Elise Osterloo, Paul Voorbergen |
Opdrachtgever | Synchroon ontwikkelaars |
Bouwkunding aannemer | Van Wijnen Haarlemmermeer |
Fotograaf | René de Wit (exterieur) en Pim Top (interieur) |